Facebook Pixel на почистващи препарати Ecocleaner

Резистентност към микроби

Резистентност към микроби

Откриване на пеницилина от Флеминг 1928 година поставя началото на ерата на антибиотиците в здравеопазването.

… но заедно с големите успехи при началното прилагане на тези продукти, са се появили и проблемите, един от които е


РЕЗИСТЕНТНОСТТА – това е устойчивост на патогените


В настоящия момент микробната резистентност е един от най- актуалните здравни проблеми в света. Световната здравна организация в годишния си доклад, озаглавен „По-безопасно бъдеще„, предупреждава, че инфекциозните болести се разпространяват по-бързо от когато и да било. Посочва се, че една от причините за все по-трудното овладяване на инфекциозните заболявания е нарастващата резистентност на патогените.

Рязко нараства процентът на щамовете, резистентни към няколко анти-микробни средства, така наречената поли-резистентност, което е основно препятствие в терапията на инфекциозните заболявания.

Механизмите на формиране на резистентност са различни, но най- често след възникване на мутации.

Резистентността се предава в поколенията и се обменя между различните видове микроорганизми-R плазмиди, транспозони и др.

Установена е тясна връзка между степента на приложение на дадено анти-микробно средство и процента на резистентните към него бактерии.

Неправилното приложение на антибиотици и дезинфектанти – честата им употреба, ниски концентрации, кратки терапевтични курсове и др. Всичко това довежда до възникване и широко разпространение на устойчиви към тези средства микроорганизми, или така наречените СУПЕР МИКРОБИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 
 
 

The product has been added to your cart.

Продължи с пазаруването Количка