Какво са това „пробиотици“ и защо да почистваме с пробиотични, а не с други (химични) препарати? С какво те са по-добри, какво е преимуществото им? Логично е почти всеки човек да си зададе тези въпроси. Ето накратко и отговорите.
Пробиотиците са щамове непатогенни микроорганизми от семейството на Bacillus subtilis. Нанесени пробиотичните бактерии колонизират повърхностите и потискат развитието на патогенната микрофлора на принципа на антагонизма.
При своя растеж непатогенните (добрите) бактерии изразходват хранителните ресурси, необходими за развитието на патогенните (болестотворни) бактерии и разрушават микробиологичните връзки на вредните бактерии.
Отличното действие на пробиотиците при почистване, съчетано с тяхната безопасност, издръжливост и екологична полза осигуряват поддържане на хигиената, от която всички се нуждаем и ни дават редица предимства, като:
Постигане на здравословна микрофлора при редовната им употреба.
Дълбоко почистване: отстраняват нечистотията и биофилма дълбоко в повърхността.
Контрол на миризмата: миризмите често се образуват от нежелани микроорганизми –те се заместват с пробиотици, които не произвеждат миризми.
Безопасност: за разлика от много химически почистващи препарати и дезинфектанти, пробиотичните продукти са безопасни за употреба, като се прилагат в присъствието на хора, животни и птици.
Икономия на време и труд: почистването става лесно, икономисва се време и не изисква повече труд отколкото при почистването с други препарати. За постигане на оптимален ефект, е препоръчително продуктите да се използват минимум два пъти седмично.
Траен резултат: имат траен (удължен), а не мигновен резулт.
Не предизвикват резистентност: не развиват устойчивостта на патогенната флора.
Значително намаляват равнището на патогенната флора.
Околна среда: пробиотиците в продуктите на Chrisal са със 100% естествен произход и активно си сътрудничат при третирането на отпадни води. Те са не само безвредни, но и полезни за околната среда.
Отнасят се към първо ниво на безопасност в американската агенция American Type Culture Collection), www.atcc.org, в която се съхраняват образци и научни данни за всички открити бактерии.
Регистрирани са в EFSA -Европейската агенциция по безопасност на храните. http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/qps.
Природа – технологии – природа